به گزارش شهرآرانیوز؛ در روزهای گذشته، در حالی که برخی تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی، از درگیری و تبادل آتش میان نیروهای مرزبانی ایران و طالبان حکایت داشتند، پس از گذشت چند ساعت و پایان این درگیریهای مرزی، روایتهای مختلفی درباره این موضوع در رسانهها نشر پیدا کرده است. در میان این روایتهای متعدد، خبرگزاری تسنیم در بخشی از گزارش خود آورده است که این درگیری در «منطقه شغالک در نزدیک ولایت نیمروز بر سر یک سوء تفاهم مرزی» رخ داده است.
برخی کشاورزان ایرانی از دیوار حائلی که در مرز ایران و افغانستان کشیده شده است، عبور کردند و در حالی که همچنان در خاک ایران بودند، «نیروهای طالبان تصور میکنند که به مرز آنها تجاوز شده است و به سمت ایرانیان شلیک میکنند که این مسئله با تبادل آتش نیروهای ایرانی پاسخ داده میشود.»
در همین راستا، خبرگزاری صداوسیما هم در گزارشی نوشت که «نیروهای مرزبانی افغانستان ساعتی قبل با شلیک مسلحانه به سمت مرز ایران در هیرمند سیستان و بلوچستان، وضعیتی ناآرام را برای مرز به بار آوردند. براساس شواهد مردمی در هیرمند با تیراندازی مرزبانان افغانستان به سوی خاک ایران، نیروهای مرزبانی ایران مستقر در هیرمند در محدوده پاسگاه شُغالک، اقدام به حفاظت از خاک کشور کردند.»
خبرگزاری «ایرنا» هم در گزارشی نوشته که این درگیری «براثر اختلافات جزئی میان تعدادی از کشاورزان مرزنشین در شهرستان هیرمند استان سیستان وبلوچستان رخ داده است.»
ایرنا به نقل از «یک مقام آگاه در منطقه» نوشته است که «به دلیل برخی اشتباهات در جانمایی نقطه صفر مرزی، گاه میان کشاورزانی که زمین هایشان در آن سوی دیوار مرزی باقی مانده، با طرف افغانستانی درگیریهایی رخ میدهد.»
بنابر این گزارش، «براساس اطلاعات موجود، منطقه مذکور به دلیل برخی اختلافات مرزی کشاورزان با طرف افغانستانی، در مواردی دچار تنش میشود.» در این میان، روایت «فارس» با روایتهای پیش گفته، تا حدی متمایز است.
فارس، در گزارشی، درگیری را بین «اشرار مسلح و نیروهای مرزبانی ایران» توصیف کرده و نوشته است که «اشرار مسلح پس از مواجهه با پاسخ قاطع نیروهای ایران مستقر در مرزهای شرقی مجبور به عقب نشینی شدند.»
گزارش فارس، «این اشرار به دلیل اختلاف بر سر اراضی کشاورزی در خط مرزی دست به تهاجم زدند که با پاسخ محکم نیروهای مرزبانی مواجه شدند.» «این تجاوز مرزی، در محدودهای رخ داده است که مرزبانان رسمی طالبان هنوز در آن مستقر نشده اند و گروهکهای اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر همچنان در آن فعال هستند.».
اما نکته حائز اهمیت این است که نقطه مشترک روایتهای متفاوت، تأکید بر وجود درگیریهای مرزی و خاتمــه آن پس از چندین ســاعـــت بوده است.
با این حال، برخی رسانهها با استناد به تصاویر نه چندان مشخص مدعی تصرف چند پاسگاه مرزی ایران توسط طالبان خبر شدند. اما تسنیم در گزارش خود در این راستا به نقل از «یک مقام مطلع» نوشت که «اخبار حاشیهای مبنی بر تصرف پاسگاههای مرزی ایران توسط طالبان از اساس کذب است.»
همچنین محمدهادی مرعشی، معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان وبلوچستان، در توصیف درگیری مرزی اخیر گفت: «درگیری سطحی بوده و به پایان رسیده است.» او همچنین گفت که «تیراندازی متقابل کوتاه بوده که آسیبی به پاسگاههای مرزی و مرزبانان وارد نشده است.»
حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه ایران در امور افغانستان و سرکنسول پیشین کشورمان در این کشور، نیز در گفتگو با «باشگاه خبرنگاران جوان»، درباره درگیریهای روز چهارشنبه در مرزهای شرقی گفت: با کابل تماس گرفته شد تا جلو تیراندازیها گرفته و موضوع حل شود.
ذبیح ا... مجاهد، سخنگوی دولت موقت طالبان نیز در واکنش به درگیری اخیر در مرز مشترک با ایران گفت: در منطقه مرزی شهرستان کنگ ولایت نیمروز بین نیروهای مرزبانان افغان و ایران سوءتفاهم رخ داده و با تفاهم هر دو طرف این حادثه کنترل و دستورات لازم برای جلوگیری از وقایع مشابه صادر شده است.